3 švédské recepty

Můj stesk po Švédsku jsem se rozhodl přemoci přípravou mých oblíbených jídel v domácím prostředí a zavzpomínat tak na ty krásné měsíce, co jsem v Lundu prožil. Nakonec jsem si zvolil tři recepty, předkrm, hlavní chod a zákusek které jsem postupně připravoval podle internetových receptů a v tomhle článku bych se s Vámi chtěl podělit o recepty které jsem použil a pár tipů, které by se mi bývaly během přípravy hodily vědět.

Gravlax

Gravlax je naložený syrový losos. Jméno prý vzniklo spojením slov „pohřbený“ a „losos“, protože tento pokrm, místo do lednice, kdysi švédští rybáři zakopávali po naložení do písku. Protože ale písek ani pláž v Praze nemám, rozhodl jsem se použít přeci jen trochu modernější úpravu a po naložení dát lososa do lednice. Postupoval jsem podle tohoto receptu a musím říct, že výsledek mi chutnal.

Zábava při přípravě začíná už při sundavání šupin z lososa. Opravdu je budete mít všude a ani brýle Vám oči neochrání. Když přežijete tohle a povede se Vám potom uklidit celou kuchyň recept už je lehký. Po odležení v lednici si potom vychutnáte skvělou chuťovku. Samozřejmě platí, že čím čerstvější ryba, tím lépe. Oproti receptu se nebojte přidat více kopru. Podávejte s tvrdým švédským chlebem a hořčicovou omáčkou. Jelikož jsme národ Jirky Babici použil jsem místo švédského pekařského výdobytku poctivý toastový chléb!

Šupiny lítají všude, připravte se na úklid kuchyně.
Připraveno na naložení!
Šup s tím do lednice.

Švédské kuličky

Evergreen, který všichni známe s IKEY. To, že si je připravíte doma má několik výhod. Zaprvé si je můžete udělat bez koňského masa. Zadruhé si můžete naservírovat mnohem víc té skvělé omáčky. A zatřetí si k nim můžete dát pivo. Tohle jsou přesně ty důvody, proč se vyplatí udělat si tenhle pokrm doma. Při přípravě jsme postupovali podle tohohle receptu a mám k němu jen jednu výtku. Na tu porci kuliček bylo pro mě moc málo omáčky! Možná to je jen můj problém, ale často když něco vařím podle internetového receptu se mi omáčky nedostává nebo s ní musím hodně šetřit. A u švédských kuliček je to dvojnásobná škoda!

Kardemummabullar

Jako zákusek jsem připravil typické fikabröd, kardamomové šneky. V určitých oblastech Švédska frčí ti skořicoví, jinde zase ti plnění kardamomem. Já, jelikož skořici nenávidím, jsem se rozhodl pro ty druhé. Ve švédských kavárnách je od sebe většinou rozeznáte na první pohled, každý druh se totiž motá trochu jinak. Od návratu ze Švédska jsem je dělal dvakrát a musím říct, že to jsou od té doby mé nejoblíbenější domácí zákusky. Postupoval jsem podle tohohle receptu.

Recept je skvěle zpracovaný a stěžejní část celého receptu, motání šneků, je dokonce ukázána na gifu. Ani ten mě však zcela nezachránil a umotat se mi jich podařilo jen pár. Proto nebuďte smutní, když se Vám to napoprvé nepovede. Výsledek bude i tak určitě chutnat skvěle! Během přípravy doporučuji nechat těsto vždycky kynout trošku déle a připravit si trošku více náplně, než je uvedeno v receptu, ale uvidíte sami! Po vytažení z trouby doporučuji postupovat opravdu velmi rychle během potírání polevy a posypávání cukrem. Čím rychleji totiž budete postupovat, tím lepší krusta se na povrchu utvoří a tím lepší každé zakousnutí bude. Nejdříve totiž ucítíte ztuhlý karamel s kardamomem na povrchu a potom se Vám po jazyku rozprostře měkoučké těsto s náplní ve středu zákusku. Jako bonus, šneci při přípravě skvěle voní. Kdybyste měli vyzkoušet jen jeden recept ze tří uvedených, vyzkoušejte tento!

Roztírání náplně je vždy trochu boj, ale výsledek stojí za snahu!
Pečlivé rozdělování těsta-

You may also like

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *